foto z 2013 - Trenčianský letecký zväz

hľadať
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

foto z 2013

FOTO galéria

Apríl - návšteva múzea na Morave v Slavičíne
Dňa 12.4.2O12  zorganizoval výbor našej organizácie zájazd do Slavičína s cieľom navštíviť mestské múzeum archeológie, tradičných remesiel a leteckej bitky nad Moravskoslovenskom pomedzí v auguste r.1944. Zájazdu sa zúčastnilo 12 našich členov a 2 hostia z organizácie  zväzu letcov v Nitre.

   www.vii.sk/video/h1ryb5wdgh/na-navsteve-v-slavicine-1/         

Na zorganizovaní tejto akcie mal podiel predovšetkým náš člen p. Karol Steklý, ktorý s pracovníkmi múzea udržiava niekoľkoročné kontakty. Osobne venoval múzeu niekoľko exponátov s pozostalostí z havarovaných lietadiel aj v našom Trenčianskom regióne. Medzi iným i letecký motor M-42 zo slávneho sovietskeho bitevníka – lietadla „šturmovik“  IL-2. Osobne s priateľmi ho vydolovali pri  obci Lipová z hĺbky zeme 6 metrov.

Privítalo nás vedenie múzea p. Sčuglík, historik Ing. Kadlec i starosta mesta Slavičín p.  Ing. Jaroslav KONČICKÝ.

Nás zaujala predovšetkým expozícia zameraná na letecké udalosti z 29. augusta, keď z americkej leteckej  základne v Foggie v Taliansku odštartovali bombardéry B-17G, z 15. americkej leteckej armády s cieľom previesť nálet na rafinérii ropy a zoradovacie nádražie v Ostravě - Přívoze. Behom letu medzi Drietomou a Slavičínom sa nemeckým stíhačom podarilo zostreliť všetkých sedem lietadiel 20. letky 2. bombardovacej skupiny a ďalšie tri oneskorené  lietadlá.

pozri :

www.mesto-slavicin.cz/cs/mesto-slavicin/historie/clanky-a-dokumenty-o-historii/letecka-bitva-nad-bilymi-karpaty.html#sek23710
           Výsledkom bola vedľa nemeckých strát havária 1O-tych  bombardérov, v priebehu niekoľko minút zahynulo 41 amerických letcov. Z toho 28 letcov bolo pochovaných na  slavičínskom cintoríne.

www.mesto-slavicin.cz/cs/informacni-centrum/mestske-muzeum/expozice-muzea/letecka-bitva-nad-bilymi-karpaty.html

            Obdivujeme dobrovoľných pracovníkov i leteckých nadšencov, ktorí zozbierali časti havarovaných lietadiel, zdokumentovali osádky havarovaných lietadiel. Svojou obetavou a nadšenou prácou vzdali tak česť americkým letcom, ktorí položili svoje životy za naše oslobodenia a za víťazstvo nad fašizmom. Zanechávajú tak  zdokumentované historické udalosti pre ďalšie generácie.

www.vii.sk/video/ddfc27xax/na-navsteve-v-slavicine/

            Na záver návštevy poďakoval predseda našej pobočky p. Kamenický, pracovníkom múzea za odborný a zasvätený výklad udalostí a popis najzaujímavejších exponátov. Vyzdvihol ich obetavú a nadšenú prácu, bez ktorej by múzeum nevzniklo.

               Po ceste domov sme tiež navštívili obec Šanov, kde havarovalo jedno z amerických lietadiel. I v tejto obci vytvoril obetavý občan p. Žitník Michael expozíciu ktorá pripomína túto haváriu. Na každú z havarovaných osádok je tam spomienka buď ako  časť z ich havarovaného lietadla, alebo fotodokumentácia.



           Expozíciu nám sprístupnila starostka obce Šanov. I tu sme sa pani starostke poďakovali za to, že obec umožnila vytvorenie  takéhoto malého múzea, kde obyvatelia vzdávajú pamiatku padlým letcom.

 
 
Hľadať
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky